SYMPOSIUM VOOR TRAINERS, COACHES EN TRIATHLON PROFESSIONALS
18 NOVEMBER // LEUVEN // BELGIË
Inschrijven voor het Coachcongres gaat via Triathlon Vlaanderen
Het verbeteren van spierkracht en motorische vaardigheden staat centraal in de missie om op lange termijn atletisch te ontwikkelen. Dit is tevens zeer belangrijk om te kunnen uitblinken in prestaties en om letsels te reduceren.
Omtrent dit controversieel onderwerp heersen er wel wat mythes waar we in deze uiteenzetting graag een gefundeerd antwoord op bieden. We gaan tevens dieper in op hoe een gericht krachtschema voor opgroeiende atleten er kan uitzien. Is het veilig of noodzakelijk om hoge gewichten te liften? Tot slot maken we een kleine zijsprong wanneer we deze krachttraining best kunnen plannen om concurrerende trainingseffecten te voorkomen.
Koen Volkaerts is in zijn dagelijkse professie als sportkinesitherapeut zeer gedreven in het begeleiden van jeugdige atleten. Als trainer A en sporttechnisch jeugdcoördinator van de Mechelse triatlonclub koppelt hij graag zijn vakkennis aan de trainingspraktijk. Hij volgde in Nederland een jaaropleiding over topsportende kinderen. Zodoende is hij zeer geplaatst om deze uiteenzetting omtrent krachttraining te geven.
Meer info volgt.
Data-analyse is nooit eerder zo actueel geweest als nu. Met de komst van ChatGPT en andere AI platformen groeit het besef dat machines ons dagelijks leven sturen. Maar ook de sportwereld ontsnapt niet aan de impact van big-data. De Noorse triatlonsuccessen worden aan een doorgedreven data-analyse toegeschreven. Is dit de weg waar we op alle echelons van de sportbeoefening, van recreatief tot elite, naartoe moeten? We stellen de vraag en geven mogelijkheden om met bescheiden middelen belangrijke trainingseffecten op te volgen. Bruikbaar voor een brede groep sporters, recreatief en jeugd.
Reinout Van Schuylenbergh: Reinout is zaakvoerder van triatloncoach.be en 3lab.be Hij is tevens docent aan de KULeuven en de Vlaamse trainersschool (VTS) Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in het coachen van atleten en het ondersteunen van van coaches. Zijn voornaamste expertise betreft het vertalen van wetenschappelijke informatie naar praktische aanbevelingen. Uithoudingssporten dicteren het ritme van zijn professioneel en privéleven.
Hoe ga ik als atleet om met de stress rond wedstrijden. Hoe ga ik als ouder of coach om met de stress die de atleten ervaren. Vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond zal Stef in deze sessie hierover duiding geven.
Stef van PuyenbroekNaast master in de psychologie behaalde Stef ook zijn doctoraat aan de KU Leuven binnen het domein van de Sportpsychologie en Coaching. Dit onderzoek zet hij momenteel nog steeds verder. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de opleiding Praktijkgerichte Sportpsychologie aan de KU Leuven. Hij is tevens verbonden aan enkele topsportclubs (KRCGenk, Asterix Beveren, De Gymfed…)
Bikefitting begint meer en meer standaard te worden in de omkadering van de atleet; dit om klachten te verbeteren, ter preventie van klachten en om de prestatie te verbeteren. Voor de jeugdatleet is de preventie van klachten zeer belangrijk zodat hij/zij zich zo goed mogelijk verder kan ontwikkelen in de triatlonsport. Tijdens deze sessie wordt er dieper ingegaan op de do’s en dont’s bij een bikefit van een jeugdatleet waarbij er ook praktische tips worden meegegeven om zelf de grote fouten te detecteren in de fietspositie van jouw jeugdatleten
Joris Verreydt Joris Verreydt is een Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie. Vanuit zijn ervaring als competitief wielrenner en kinesitherapeut heeft hij zich bij Bakala Academy ontwikkeld tot expert bikefitting. Nadien heeft hij Wolf Performance opgericht en momenteel is hij één van de toonaangevende personen voor bikefitting in België en in het buitenland. Hij heeft ervaring met profrenners van verschillende ploegen zoals Soudal Quick-Step, Alpecin-Deceuninck, Lotto Dstny, TotalEnergies, enz. evenals vele recreatieve atleten.
In de visie van breed ontwikkelen gaat Annelies ons meenemen hoe we tal van motorische vaardigheden kunnen aanleren in het zwemmen; dit op een gefundeerde en speelse manier.
Annelies van Eyken is van opleiding master in de bewegingswetenschappen. Ze is docent in de Erasmus hogeschool in Brussel en aan de KULeuven voor zwemmen. Hiernaast is ze ook U19 coach bij de Vlaamse Triatlonfederatie en docent bij de Vlaamse trainersschool.
Tijdens deze sessie gaan we praktisch dieper in op de technieken en vaardigheden die elke jeugdatleet zou moeten aangeleerd krijgen. Bochtenwerk, bunnyhop enz. komen aan bod.
Let op, dit is een praktische sessie, een MTB is dus nodig!
Jef Luyten: Jeugdcoach mtb cycling vlaanderen, eigenaar Sinds Kinds & Ex-topsporter bij defensie
In deze sessie zal Jana het hebben over voeding voor opgroeiende atleten. Hoe ziet een uitgebalanceerd programma eruit voor adolescenten. Tevens zal ze stilstaan bij het RED S syndroom.
Jana Camphens is diëtiste. In 2018 studeerde ze af aan de Hogeschool Gent in de richting Voedings- en dieetkunde. Nadien is ze zelfstandige geworden. Verder heeft ze een postgraduaat Sportdiëtiek aan de HAN-hogeschool in Nijmegen (NL) gevolgd zodat personen die sporten (zowel recreatief, competitief als topsport) een optimale begeleiding bij haar kunnen volgen.
Ze is werkzaam in het Centrum voor Sportgeneeskunde UZ Gent, Bakala Academy / Energylab Leuven en Energylab Gent. Verder is ze ook nog aan het werk als sportdiëtist voor Intermarché-Wanty-Gobert Cycling Team en Gymfed België.